Nieuwsbericht - 11 augustus 2013 BNN presentatrise helpt Dordtse stichting

De tekst zoals in het artikel in AD - De Dortenaar door Richard Clevers:

In tranen om kinderen

BNN-presentatrice helpt Dordtse stichting

Dordrecht - Tranen biggelden over haar wangen, toen Nicolette Kluijver zag hoe bikkelhard het leven is voor Roemeense 'rioolkinderen'. De tv-presentatrice besloot te helpen en kwam uit bij een Dordtse stichting.

Dat ze niet de enige was die geëmotioneerd raakte, bleek al snel tijdens de uitzending, afgelopen zondag. Nicolette Kluijver kreeg twitterberichten van mensen die óók huilden bij haar reportage voor BNN-programma Spuiten en Slikken Op Reis.

De beelden waren inderdaad snoei- en snoeihard. Te zien was hoe Roemeense kinderen wegkwijnen in ondergrondse rioolbuizen. Om hun ellende ter vergeten snuiven ze lijm en gebruiken ze heroïne. Wanneer Kluijver aan een jochie vraagthoe hij zijn toekomst ziet, luidt het ontluisterende antwoord: „Waarschijnlijk word ik ziek en ga ik snel dood.”

De presentatrice: „Toen ik de beelden zelf ook weer terugzag, dacht ik: Ik moet iets doen. En andere mensen schreven ook: Moeten we niet iets doen?”

HULP

Ze kroop achter de computer en kwam uit bij een Dordtse organisatie: Stichting Hulp Oost-Europa.

 

Het artikel in AD - De Dortenaar

- Nicolette Kluijver vindt dat ze iets moet doen voor de kinderen in Roemenië die een ellendig bestaan lijden in rioolbuizen. De presentatrice van BNN was niet de enige die haar tranen niet kon bedwingen. Ook de kijkers bleken diep geroerd te zijn na het zien van haar reportage. -

Aan de telefoon kreeg Kluijver een Dordtse vrachtwagenchauffeur, die in 1991 al geraakt werd door wat hij in Roemenië aantrof. „Ik vond het eerst zo'n gigantisch rotland dat ik nooit meer terug wilde,” bekent die chauffeur, Bert Spaans. „Maar ik was er toch door geraakt en dacht: Wat kan ik nou doen?” Spaans 'denderde' in de jaren daarna geregeld met een vrachtwagen naar Roemenië om hulp te leveren. Later deed de Stichting Hulp Oost-Europa ook andere projecten. Er werd bijvoorbeeld een opvang gebouwd voor weeskinderen die in Roemenië vanaf hun 17de uit de kindertehuizen op straat worden gezet. Kluijver: „Er is ook een brei-project, waarbij bijvoorbeeld troostpoppen gebreid worden voor meisjes.”

De stichting is dankbaar dat Kluijver de hulpoproep nu voor haar doet. Zij heeft een nieuwe ambitie, waarvoor de bijdragen zeer welkom zijn. Aan de rand van de plaats Baia Mare moeten sanitaire voorzieningen komen voor Roma-kinderen. „Zij leven in een gipsy kamp, in huisjes van afvalmateriaal.” vertelt Spaans. „Ze halen water met een pijpje uit de berg. Wie in bad wil, moet het water met een houtvuurtje opstoken.”

Als de kinderen stinken worden ze volgens Spaans van school gestuurd. Hij hoopt dat een sanitair gebouw, dat ook wasmachines en een wc moet herbergen, de hele gemeenschap een beetje uit het dal kan trekken.

Nicolette Kluijver is enthousiast over het plan. Als het lukt wil ze er misschien zelf gaan kijken. „Persoonlijke hygiëne is zo belangrijk.” zegt ze. Ze vindt het nog het meest schokkend dat de ellende bij wijze van spreken 'om de hoek ligt'. „Roemenië is gewoon Europese Unie hé.”

Kluijver was vaker in het land, maar zag toen niet wat ze deze keer zag. Bert Spaans denkt dat toeristen bij de ellende worden 'weggehouden'.

„Er is nu een hoop aandacht voor. Dus het is in elk geval top of mind.” zegt Kluijver. Onder meer in RTL Boulevard kreeg de presentatrice de kans om het rekeningnummer van de stichting (218514) onder de aandacht te brengen. Hoeveel dat heeft opgeleverd is nog onduidelijk, maar Kluijver zegt al veel reacties gehad te hebben van mensen die iets storten. „Het mooie is dat mensen niet veel hoeven te storten. Als je maar 2 euro over hebt. is dat ook goed.”

 

 

Naar boven


© Copyright 2006 - 2024   Stichting Hulp Oost-Europa  |   Alle rechten voorbehouden  |   Disclaimer  |  Privacyverklaring  |